HISTORIEK

De keizersmolen, Molen van Keizer Karel of Molen van Reet was een houten korenwindmolen op hoge voet met teerlingen die meer dan 16m hoog reikten.  De molenkast had een breedte van 4,20m, een diepte van 7,50m en er waren twee ijzeren molenroeden met een lengte van 22 meter.

Het molenhuiswas 27 bij 10 meter. Er waren 7 ruimtes beneden en 2 boven.  Het huis en de molenberm bestreken een totale oppervlakte van 14 are.

Aan de molennaam is een legende verbonden.  Keizer Karel zou ooit in het oude molenhuis een boterham met platte kaas gegeten hebben.  Enkel is het zo dat Keizer Karel in 1558 overleed terwijl de molen pas in 1618 werd gebouwd…

De molen doorstond de eerste wereldoorlog, maar raakte daarna in verval.  Op 20 september 1929 waaide de molen om tijdens het malen.  Een plotselinge windstoot deed de molen schudden en kraken. Eerst werd een wiek weggeblazen waarop een tweede rukwind de hele molen deed omkantelen.  

De molenaar, Frans “Sooi” Vertongen bevond zich toen in de molen, alsook de negenjarige Frans Van der Heyden die op dat moment zijn windvlieger opliet. De twee kwamen er nagenoeg ongedeerd onderuit.

Van de molen bleef alleen puin over. De restanten van de molen werden opgeruimd en de drie meter hoge molenberg werd afgegraven.   Deze grond werd gebruikt om het kerkhof van Boom te verhogen.

Het is de molenaarswoning die wij nu veel beter kennen als ‘Brasserie Mill’

Alle info en bronnen zijn te vinden op http://www.molenechos.org